Mediální aktuality

17. 4. 2024

Na konci března byla v médiích zveřejněna zpráva o rozšíření trestního stíhání na 13 osob. Své reportáže tomu věnovala například Česká televize nebo Seznam zprávy. Tiskovou zprávu vydala také sama Policie ČR. Jak uvádíme ve zbývajících podsekcích Aktualit, jedná se podle našeho názoru o velice pozitivní zprávu pro poškozené, která prokazuje dobrou práci policie a která zvyšuje naději na lepší uspokojení poškozených.

27. 3. 2024

Za uplynulé mezidobí od vydání našeho posledního příspěvku jsme zaznamenali především zprávy ze strany Seznam zpráv a TV Nova.

Seznam zprávy ve svém článku ze dne 22. 11. 2023 informovaly o tom, že v případu dochází k rozporům mezi policejním orgánem a státním zástupcem. Naše klienty bychom rádi ubezpečili, že v současné době státní zástupce i policejní orgán spolupracují tak, jak mají. Článek o předchozích rozporech byl vydán se zpožděním a již v době, kdy bylo vše urovnáno. Podle našeho názoru dělá policie i státní zástupce vše, co je v jejich silách, aby byl případ co nejdříve uzavřen a poškození odškodněni.

Trestní kauze Ramfin se věnovala i TV Nova ve svém pořadu Na vaší straně, který byl odvysílán 20. 1. 2024.  Naše kancelář poskytla do této reportáže dokonce své vyjádření. K tomu bychom chtěli také dodat, aby se poškození nebáli přihlásit se k nám do trestního řízení. Navíc policie eviduje zajištěný majetek v hodnotě cca jedné třetiny ze způsobné škody, tudíž je zde i reálná šance, že alespoň část vložených prostředků se jim vrátí zpátky.

24. 7. 2023

Na začátku tohoto roku mediální pozornost této kauzy poněkud ustala do doby, než v březnu a dubnu vydal několik článků server Seznam zprávy. 

15. března vydaly Seznam zprávy článek s názvem Obrali seniory o stovky milionů, které končily i v hazardu, tvrdí policie. Z pouhého nadpisu tohoto článku by mohlo plynout, že spousta z Vašich vložených peněz je tak nyní nenávratně utopena v hazardu. Nicméně z článku následně vyplývá, že ve prospěch provozovatelů hazardních her putovaly částky 1,3 milionu Kč od obviněného Michaela Pokisera a 270 tisíc Kč od obviněného Miloslava Kufy. Nijak samozřejmě nepopíráme, že se jedná o nemalé peníze, nicméně v objemu celkové způsobené škody se jedná stále o nevýznamnou částku. To znamená, že zbylý majetek je stále v hledáčku policie. Ta má zatím zajištěno necelých sto milionů Kč.

19. 1. 2023

V dějinách samostatné České republiky budeme jen těžce hledat podvod, který by byl tak specifický, jako je ten v trestní kauze Ramfin. Unikátnost tohoto případu je dána jednak povahou obětí, kterými jsou v drtivé většině senioři obraní o úspory na důchod, a jednak rozsahem škody. Není se tedy čemu divit, že takový případ přilákává pozornost médií. V této sekci budeme reagovat na nejnovější zprávy pro případ, kdy by některý článek nebo nějaká reportáž ve Vás mohla vzbudit překvapení. Budeme pro Vás pravidelně monitorovat, co média píší o kauze Ramfin, a případně zde upozorňovat na nepřesnosti či rovnou na tzv. novinářské kachny.

Největší mediální vlna se prohnala internetem a novinami v době, kdy bylo zahájeno trestní stíhání. Od té doby mediální pozornost této kauzy prozatím ustala.

V relativně nedávné době (v pondělí 21. 11. 2021) vydala MF Dnes pro Brno a Jižní Moravu článek týkající se trestního stíhání v kauze Ramfin. Tento článek víceméně pouze shrnuje to, co se můžete dočíst i na našich stránkách v sekci Často kladené dotazy. Považujeme však za vhodné vyjádřit se k části, kde se píše, že věřitelé taky chybovali. Ačkoliv se skutečně jedná o chybu, nejde ani v nejmenším o ostudu. Toto zdůrazňujeme proto, že nikoliv ojediněle se stává, že se poškození za tuto svou chybu stydí, a bojí se svěřit svým blízkým. V důsledku toho pak často zůstávají bez morální a případně i materiální pomoci, která však je v nastalé situaci zapotřebí. Obvinění, a možná i někteří další, byli moc zkušení na to, aby věděli, jak si různými manipulativními metodami získat důvěru svých obětí. O tom koneckonců svědčí také počet poškozených. Toto je zároveň apel na všechny, kterým se poškození se svým problémem svěřili, aby nehaněli své starší blízké za to, že měli tu smůlu a stali se terčem trestné činnosti obviněných.

O autorovi

admin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *